Вордпрес

Семантичка платформа за лично издаваштво

Прве ствари прво

Добро дошли. Вордпрес је веома посебан пројекат за мене. Сваки градитељ и сарадник додаје нешто јединствено у спој, и заједно правимо нешто прелепо на шта сам ја поносам што сам део тога. Хиљаде сати су отишле у Вордпрес, и ми смо посвећени да га правимо бољим сваког дана. Хвала вам што га правите делом свог света.

— Мет Муленвег (Matt Mullenweg)

Инсталација: Чувена петоминутна инсталација

 1. Отпакујте архиву у празан директоријум и све опремите.
 2. Отворите wp-admin/install.php у свом прегледачу веба. Провешће вас кроз процес постављања датотеке wp-config.php са вашим детаљима везе ка бази података.
  1. Уколико ово из неког разлога не буде радило, не брините. Не ради на свим домаћинима. Отворите wp-config-sample.php са уређивачем текста као што је Wordpad или слични, и попуните детаље везе ка бази података.
  2. Сачувајте датотеку као wp-config.php и отпремите је
  3. Отворите wp-admin/install.php у свом прегледачу веба.
 3. Једном када је датотека поставки постављена, инсталација ће поставити табеле потребне вашем веб месту. Уколико постоји грешка, два пута проверите своју датотеку wp-config.php и покушајте поново. Уколико поново не успе, молимо вас да идете на форуме за подршку са што више података које можете сакупити.
 4. Уколико нисте унели лозинку, запамтите лозинку која вам је дата. Уколико нисте навели корисничко име, оно ће бити admin.
 5. Инсталација ће вас онда послати на страницу за пријаву. Пријавите се са корисничким именом и лозинком коју сте одабрали током инсталације. Уколико је лозинка направљена за вас, можете притиснути на „Профил“ да бисте променили лозинку.

Ажурирање

Користећи аутоматско ажурирање

Уколико ажурирате из издања 2.7 или новијег, можете да користите аутоматско ажурирање:

 1. Отворите wp-admin/update-core.php у свом прегледачу веба и пратите упутства.
 2. Хтели сте више? То је све!

Ручно ажурирање

 1. Пре него што било шта ажурирате, будите сигурни да сте направили резерву свих датотека, посебно оних које сте можда мењали, као на пример index.php.
 2. Обришите своје старе Вордпресове датотеке, чувајући оне које сте изменили.
 3. Отпремите нове датотеке.
 4. Усмерите свог прегледача веба на /wp-admin/upgrade.php.

Прелазак са других система

Вордпрес може да увезе из великог броја система. Прво вам је потребно да поставите Вордпрес да ради као што је овде описано, пре коришћења наших алатки за увоз.

Захтеви система

Препоруке

Мрежни извори

Уколико имате било каква питања која нису спомињана овде, молимо вас да користите предност бројних Вордпресових мрежних извора:

Вордпресова документација
Документација је енциклопедија о свим стварима везаним за Вордпрес. То је најисцрпнији извор података о Вордпресу који је доступан.
Вордпресов блог
То је где можете наћи последња ажурирања и новости везане за Вордпрес. Скорашње Вордпресове вести се подразумевано појављују на вашој управљачкој контролној табли.
Планета Вордпрес
Планета Вордпрес је сакупљач вести који доноси чланке са Вордпресових блогова са разних страна веба.
Вордпресови форуми за подршку
Уколико сте свуда погледали и још увек нисте пронашли одговор, форуми за подршку су активни и имају велику заједницу спремну да помогне. Да бисте им помогли да они вама помогну, користите описне наслове и опишите своје питање што детаљније можете.
Вордпресов IRC канал
Постоји мрежни канал за ћаскање који се користи за дискусију међу људима који користе Ворпрес и повремено о темама за подршку. Вики страна изнад би требало да вас упутити у правом смеру. (irc.freenode.net #wordpress)

Завршне напомене

Поделите љубав

Вордпрес нема мултимилионску маркетиншку кампању или познате спонзоре, али имамо нешто много боље—вас. Уколико уживате у Вордпресу молимо вас да размотрите да га препоручите пријатељу, да га подесите некоме са мање знања од вас или да пишете аутору медијског чланка који би нас погледао.

Вордпрес је званични наставак за b2/cafélog, који је дошао од Мајкла В. Наставак је настављен од стране Вордпресових градитеља. Уколико желите да подржите Вордпрес, молимо вас да размотрите давање донације.

Дозвола

Вордпрес је објављен под ГОЈЛ (видети license.txt).